+31 622 78 90 93 24/7 bereikbaar

Big, Hairy Audacious Goal. Wat?

Vorige week schreef ik een stukje over mijn Big, Hairy Audacious Goal. Ik kwam er dus achter dat bijna niemand weet wat een BHAG is. Mijn excuus. Ik dacht dat iedereen wel een BHAG had. Je spreekt het trouwens uit als Bee-HEG. Ik hoorde mensen ook roepen B.H.A.G.

Het blijkt overigens dat collega-ondernemers vaak wel een doel hebben, maar dus niet een echt ultiem doel dat totaal onbereikbaar lijkt te zijn. Dit soort doelen gaat je business echt next level brengen. Ik ga het je uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Wat is een BHAG eigenlijk?

Stel je dit eens voor: Je zit in een directiekamer, nippend aan koffie die meer naar oude sokken smaakt dan naar een hemels brouwsel, omringd door serieus kijkende mensen in stijve pakken. Plotseling staat er iemand op en roept: “We hebben een BHAG nodig!”.

Nu zou je kunnen denken dat ze een gigantische, harige spin tegen de muur zien kruipen, maar nee! Het is iets nog wilders. Een BHAG is geen exotisch dier uit de dierentuin; het is een majestueuze en gedurfde droom voor je bedrijf die zo groot en harig is dat hij kan dienen als de neef van Chewbacca.

Zie het als de eenhoorn van je aspiraties – groots, mythisch en misschien een beetje pluizig. Het is net als die ene vriend die altijd van die buitenaardse dromen heeft, zoals de eerste professionele trampolinespringer worden of een restaurantketen beginnen waar alleen augurken worden geserveerd.

Waarom is een BHAG belangrijk voor jouw bedrijf?

Een BHAG is legendarisch, de Everest onder de ambities, de Heilige Graal onder de doelen! Het is het soort doel waar je tegelijkertijd opgewonden en doodsbang van wordt, alsof je een leeuw probeert te aaien, terwijl je op een eenwieler rijdt.

Maar waarom is een BHAG zo belangrijk voor jouw bedrijf? Hier zijn een paar redenen:

– Het geeft je bedrijf een duidelijke richting en focus

– Het inspireert en motiveert jouw team om boven zichzelf uit te stijgen

– Het trekt de aandacht van potentiële klanten en investeerders

– Het onderscheidt jouw bedrijf van de concurrentie

In de zakenwereld is een BHAG zoiets als het lanceren van je eigen ruimteprogramma of het bouwen van een zwevend kantoor op een wolk. Het is gedurfd, het is wild en het is het soort doel dat zelfs een superheld een dubbele beweging zou laten maken.

Mijn persoonlijke BHAG: een kijkje achter de schermen

Zoals je weet is mijn BHAG het doorgroeien naar 1000 flexwerk kamers door heel Nederland en deze te boosten met een factor 10, 20 of misschien wel 30. Dit is echt amazing. Een bijna onmogelijke taak die mij tot op heden al veel hoofdbrekens en geld heeft gekost.

Maar, mede-avonturiers, wees niet bang om grote, harige dromen te dromen. Omarm de durf, bestrooi het met humor en lach in het gezicht van conventies. Want bij het nastreven van een BHAG is de reis net zo belangrijk als de bestemming.

Hoe bedenk je jouw eigen BHAG?

Nu vraag je je misschien af: “Hoe bedenk ik mijn eigen BHAG?”. Hier zijn een paar tips:

1. Droom groot en denk buiten de kaders

2. Maak het specifiek en meetbaar

3. Zorg ervoor dat het inspirerend en uitdagend is

4. Communiceer het duidelijk naar jouw team en stakeholders

5. Maak een plan om het te bereiken en ga ervoor!

Onthoud dat een BHAG niet van de ene op de andere dag bereikt wordt. Het vergt doorzettingsvermogen, veerkracht en een flinke dosis lef. Maar als je het eenmaal bereikt hebt, zul je versteld staan van wat je allemaal kunt bereiken.

Ga nu aan de slag met jouw BHAG!

Ga nu verder, mijn harige dromers, en laat jullie BHAGs zweven als een flamingo op een eenwieler, en verspreid lach en durf waar ze ook gaan!

Heb jij al een BHAG voor jouw bedrijf? Deel het in de comments hieronder en laat ons weten hoe je van plan bent om het te bereiken. En als je nog geen BHAG hebt, is het nu het perfecte moment om er een te bedenken!

Als je hulp nodig hebt bij het bedenken of uitvoeren van jouw BHAG, neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag om jouw business naar een hoger niveau te tillen! 📈

Groet,

Florentijn
Mr. Outsourcing

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 14 mei 2024