+31 88 7 99 11 00 24/7 bereikbaar

Lessen voor ondernemers en investeerders: Reflecteer op het traject van WeWork

WeWork, een bedrijf dat ooit veelbelovend leek, staat nu op de rand van een faillissement. Het is een trieste situatie voor een bedrijf dat in slechts 13 jaar tijd enorm is gegroeid en grote ambities had. In deze blog wil ik de lessen belichten die ondernemers en investeerders kunnen leren van het WeWork-traject. Uiteraard voeg ik hier mijn eigen visie en commentaar aan toe.

Het verhaal van WeWork is een fascinerende case study met veel waardevolle lessen voor ondernemers en investeerders. Hier zijn enkele reflecties waar ook jij iets van kan leren:

Voor ondernemers:

1. Innovatie met moderatie:

WeWork begon als een innovatief concept voor co-working spaces, maar het streven naar snelle diversificatie zonder duidelijke strategieën of duurzame bedrijfsmodellen kan risicovol zijn. Het is essentieel om een kernvisie te behouden en gefocust te blijven op het bouwen van een duurzaam bedrijf. Duurzaamheid betekent ook transparantie en klantgerichtheid. Bij mijn eigen bedrijf, Flex4Medics, hebben we ervoor gezorgd dat klanten eenvoudig online ruimtes kunnen reserveren en inzicht hebben in beschikbaarheid. Dit heeft bijgedragen aan ons succes en duurzaamheid.

2. Bedrijfscultuur en leiderschap:

De bedrijfscultuur van WeWork, sterk beïnvloed door de flamboyante stijl van de CEO, laat zien dat leiderschap en bedrijfscultuur een bedrijf kunnen maken of breken. Het is belangrijk voor ondernemers om te werken aan een inclusieve en transparante cultuur die groei ondersteunt. Als ondernemer is het cruciaal om de transitie te maken van werken in je bedrijf naar werken aan je bedrijf. Besteed zoveel mogelijk taken uit en wordt een echte leider.

3. Schaalbaarheid versus duurzaamheid:

Hoewel snelle schaalvergroting aantrekkelijk kan zijn, moet dit gepaard gaan met een duurzaam bedrijfsmodel. Het snelle groeitraject van WeWork laat zien dat zelfs de meest populaire bedrijven kunnen wankelen zonder sterke financiële fundamenten. Bij Flex4Medics hebben we gekozen voor een schaalbaar model met kleine kantoorgebouwen of verdiepingen in gebouwen, waardoor we kunnen groeien op een gecontroleerde en duurzame manier.

4. Waardering en hype:

De waardering van WeWork werd grotendeels gedreven door hype en storytelling. Ondernemers moeten zich bewust zijn van de gevaren van overwaardering en ervoor zorgen dat hun bedrijf een solide financiële basis heeft. Het is verleidelijk om enthousiast te vertellen over je bedrijf, maar het is belangrijk om realistisch te blijven en je beloftes waar te maken.

Voor investeerders:

1. Due diligence:

De initiële waardering en neergang van WeWork benadrukken het belang van grondig onderzoek. Investeerders moeten verder kijken dan charisma en presentaties en zich richten op de financiële gezondheid en schaalbaarheid van het bedrijfsmodel. Durf risico’s te nemen, maar zorg ervoor dat je de juiste informatie hebt voordat je investeert.

2. Governance en toezicht:

De situatie bij WeWork benadrukt het belang van goede governance en sterk toezicht. Investeerders moeten letten op checks and balances binnen een bedrijf om risico’s te beperken. Als ondernemer is het ook belangrijk om kritische vragen te verwelkomen en een goede financieel adviseur te hebben die je kan ondersteunen bij het nemen van belangrijke beslissingen.

3. Marktfit en -timing:

WeWork leek perfect te passen bij de groeiende gig-economie, maar de timing was niet in lijn met de marktrealiteit. Investeerders moeten de markt en economische cycli begrijpen om te beoordelen of een bedrijf op het juiste moment op de juiste plaats is. Dit kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om geduldig te zijn en te wachten op de juiste kansen.

4. Risicobeheer:

Diversificatie en risicobeheer zijn cruciaal. Het plaatsen van grote weddenschappen op enkele high-profile bedrijven kan gevaarlijk zijn, zoals bleek uit de problemen bij WeWork. Investeerders moeten hun portfolio diversifiëren en risico’s spreiden om hun kapitaal te beschermen.

Het WeWork-traject benadrukt dat zowel ondernemers als investeerders een balans moeten vinden tussen ambitie en realisme, en tussen innovatie en bewezen bedrijfspraktijken. Het is een uitdagende reis, maar met de juiste lessen en inzichten kunnen we allemaal succesvol zijn.

En dat brengt me bij mijn eigen succesverhaal. Mijn bedrijf Flex4Medics groeit snel en de vraag blijft toenemen. Ik heb geleerd om taken uit te besteden en me te richten op de grote lijnen, wat heeft bijgedragen aan mijn succes. Wil jij ook succesvol uitbesteden? Kom een keer praten of boek een uurtje businesstalk via je onlineomgeving.

Florentijn

Mr. Outsourcing

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 1 april 2024