+31 622 78 90 93 24/7 bereikbaar

En ik liep helemaal leeg

Outsourcen op de Balkan: Mijn camperreis vol flexibel werken en inspiratie

Dit voorjaar brengt mijn naar Albanië. Niet op vakantie, maar ik maak een reis met de camper (we noemen hem HQ) door Albanië en ik stop onderweg in Venetië, Kroatië, Montenegro en uiteindelijk een ambitieuze rondreis door Albanië.

Het voornaamste doel is om te kijken hoe ze daar nu werken, en dan natuurlijk voornamelijk flexibel werken. Wat kan ik van soortelijke bedrijven leren of wat kan ik ze leren en kan hieruit een samenwerking ontstaan. Ik ben erg geïnteresseerd in de mensen omdat mij alle kunnen vertellen over hun gewoontes en gebruiken zodat ik tijdens mijn bezoek aan co-working locaties, maar ook co-living locaties de juiste vragen kan stellen.

Montenegro: Euro’s buiten de EU

Op dit moment ben ik in Montenegro. Officieel geen land binnen de EU, maar je betaalt er wel met euro’s. Heel verhaal over Duitse marken die ze eerst hadden, maar toen de euro kwam en dus ook de marken verdwenen zal het land zonder valuta. Dus Montenegro op de knieën naar Brussel om te vragen of ze onze eurootjes ook konden gebruiken. Dat vonden ze wel goed. Dus vandaar Euro’s buiten de EU. Inmiddels zijn ze er wat minder blij mee, maar omdat Montenegro op termijn toch volwaardig EU-lid zal worden moet het wel heel raar lopen dat ze die euro afpakken en later weer teruggeven.

Alles kost hier maar een fractie van wat het bij ons kost. Althans, een groot aantal zaken. Elektronica is hier hetzelfde geprijsd als bij ons. Dus voorlopig nog geen nieuwe telefoon voor mij.

Online blijven met eSIM

Omdat ik buiten de EU ben is mijn Europa bel- en databundel ook niet meer te gebruiken en schakelt dit automatisch over naar mijn wereld bundel. Die is een stuk minder groot en als je daaroverheen gaat dan betaal je echt de wereld aan bel- en datakosten. Mijn eerdere ervaring in Tanzania staan mijn nog in mijn geheugen gegrift. Ik krijg er nog koude rillingen van als ik aan die telefoonrekening terugdenk. Ik werd er wit van rond mijn neus.

Gelukkig kan mijn telefoon eSIM kwijt dus heb ik hier een eSIM kaartje gedownload op mijn telefoon. Beetje knutselen met de instellingen en je bent online op het lokale netwerk. In dit geval Jezero via Airalo. Dit als tip gekregen om zo te doen. Echter blijken er heel veel meer van dit soort eSIM aanbieders te zijn waarmee je over de hele wereld je telefonie en data kan inkopen. Je hebt Holafly, Mobimatter, globalyo, esims, Getnomad en nog een heleboel aanbieders. Ik krijg heel erg sterk het gevoel dat achter het grooste deel van deze merken dezelfde aanbieder zie. Een sterk staaltje labelen van je business.

Na een beetje rond vragen in Albanië kwam ik er achter dat je het beste bij de lokale telecomboer dit kan regelen. Dus voor Albanië gewoon bij Vodafone. Voor een appel en een ei heb je dan een enorme databundel. Dit is dus de allergoedkoopst oplossen. Als ik nu bij Vodafone blijf loop ik helemaal leeg en als ik straks in Albanië ben download in de app en heb ik voor 29 euro 100 GB. Je begrijpt dat ik de hele trip online ben.

Outsourcing: Duidelijkheid en transparantie

Het blijft een vreemd idee. Zelfde bedrijf en toch hele andere regels per land. In mijn business heb ik dat helemaal anders gedaan. Je betaalt gewoon altijd 1 vast tarief waar je de dienst ook afneemt. Zit je in Amsterdam of in Lelystad. Geen verschil. Het punt is dan wel dat wel in Lelystad goedkoop zijn met onze diensten en in Amsterdam spotgoedkoop. Maar dat is part of the deal. Duidelijkheid en transparantie.

Daarnaast is Lelystad ook nog een hele leuke locatie om te werken in een voor Lelystad groot gebouw. Dat grote blauwe ding naar het ziekenhuis. Je kan hier je bedrijf al inschrijven bij de Kamer van Koophandel voor 75,- euro per maand zodat jouw privacy gewaarborgd blijft.

Het starten hiermee is net zo eenvoudig als een eSIM aanvragen. Via www.addbusinesspoint.nl/offerte-aanvragen-definitief/ maak je direct een offerte aan en je kan dezelfde dag nog aan de slag.

Als ik terug ben, zie ik je in Lelystad!

Florentijn

Mr. Outsourcing

Ontdek mijn mails!

 

Met mijn mails wordt je echt geïnspireerd. Deze mails gaan over alles wat ik meemaak en wat er speelt in mijn bedrijven op het gebied van innovatie, ondernemerschap, productontwikkeling, wet- en regelgeving en mijn visie op het nieuws.

Mijn mails zijn niet doorsnee en waarschijnlijk heb je deze opzet nog nooit eerder gezien. Dat is hoe ik het doen. Anders, eigenwijs, vernieuwend en innovatief, maar wel altijd op een entertainende manier en altijd met een haakje naar mijn business zodat je er ook iets van kan leren.

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 16 mei 2024