+31 622 78 90 93 24/7 bereikbaar

WeWork’s blunders: de financiële fiasco’s die je moet vermijden

Onze collega WeWork gaat het naar verwachting niet redden. Een faillissement is nauwelijks uit te sluiten. Jammer, want het is in een periode van 13 jaar een heel mooi bedrijf geworden met enorme ambities. In deze blog belicht ik de financiële misstappen bij WeWork

Adam Neumann en Miguel McKelvey hebben dit mooie bedrijf samen gegericht. Miguel McKelvey, geboren in 1974, is de Amerikaanse medeoprichter en voormalig chief culture officer van WeWork. Hij groeide op in een collectief van vijf moeders in Eugene, Oregon, en behaalde een bachelor in architectuur aan de Universiteit van Oregon in 1999. Zijn carrière voor WeWork was divers, inclusief medeoprichter van een online taalleerplatform in Tokio. In New York ontmoette hij Neumann en samen creëerden ze WeWork, waar McKelvey verantwoordelijk was voor de bouw, architectuur en het cultuurbeleid van het bedrijf.

Adam Neumann is een Israëlisch-Amerikaanse ondernemer die vooral bekend is als de medeoprichter van WeWork, een bedrijf dat gedeelde werkruimtes aanbiedt voor technologie startups en diensten voor andere ondernemingen. Geboren op 7 maart 1979 in Tel Aviv, Israël, overwon Neumann dyslexie en verschillende jeugduitdagingen om een miljardair zakenman te worden met een geschat vermogen van $800 miljoen in juni 2021. Hij was CEO van WeWork vanaf de oprichting in 2010 tot zijn ontslag in 2019.

Adam Neumann werd in 2019 ontslagen als CEO van WeWork vanwege een aantal controverses rond de financiële toestand en het bestuur van het bedrijf. De problemen kwamen aan het licht toen het bedrijf zijn beursintroductie voorbereidde. Het prospectus onthulde grote verliezen ($900 miljoen in de eerste helft van 2019), substantiële huurverplichtingen (tot $47 miljard), en twijfelachtige bestuurspraktijken, zoals een bepaling die Neumanns vrouw het recht gaf zijn opvolger te benoemen. Dit leidde tot grote bezorgdheid onder investeerders en een drastische verlaging van de verwachte waardering van het bedrijf van $65 miljard naar $10 miljard. Daarnaast rapporteerde de Wall Street Journal verschillende incidenten waarbij Neumanns oordeel ter discussie stond. Al deze factoren leidden tot zijn ontslag

Op dat moment hadden dus al alle alarmbellen moeten gaan rinkelen. Door hem te ontslaan zou je verwachten dat het tij zou keren…ben je ooit getuige geweest van een financiële misstap zo groot dat het de krantenkoppen haalde? WeWork’s verhaal leest als een blockbuster-film: ambitie, snelle groei, en dan… een plotse val. Duik mee in de rollercoaster van WeWork’s financiële beslissingen. Spoiler alert: het eindigt niet met champagne.

Het feestje dat net te wild werd
WeWork, ooit het paradepaardje van de start-up scene, zag zijn waarde stijgen tot in de wolken. Maar wat omhoog schiet, kan hard vallen. De voorgenomen beursgang? Een publieke mislukking. Het doel om winst te maken? Meer een wensdroom. En de bestuurskritiek? Die sloeg in als een bom. Gestart op een koers van 450 dollar en vanaf nog geen 1 dollar waard. De enige constante trend was down the hill. Dit was wel een heel wild feestje.

Te groot, te snel, te… WeWork?
Groei is goed, maar te snel groeien kan je duur komen te staan. WeWork leerde dit op de harde manier. De les? Focus op duurzame groei. En als je denkt aan uitbesteden, doe het slim. WeWork deed alles zelf.

Nu hoor ik je denken: “Florentijn, wat heeft dit met mij te maken?” Alles, beste lezer. Ook jij kunt in de val trappen van te snel willen. Maar je kunt ook kiezen voor slim groeien door uitbesteden. Net als ik.

Van mijn fouten leren? Graag!
Ik lach, ik huil en ik leer. Vooral van de blunders van anderen. Daarom pak ik het anders aan. Ik outsource. Niet zomaar, maar strategisch. Want waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als iemand anders al een Formule 1-wagen heeft gebouwd? Besteed gewoon alles uit!

De kunst van slim uitbesteden
Denk groot, begin klein. Dat is mijn motto. Voor alles wat niet mijn core business is, zoek ik een expert. Zo blijf ik flexibel, schaalbaar en… winstgevend. En WeWork? Zij leerden dat je niet iedereen voor je karretje kunt spannen. Met een beetje pech is het bedrijf binnenkort failliet en komen er 1 Amsterdam ineens 4 enorme kantoorlocaties beschikbaar. Dat moet ik ze wel meegeven. Ze dachten wel groot en mooi.

Jouw takeaway
Ga je uitbesteden? Doe het met beleid. Zorg dat je altijd de regie houdt, net als een dirigent zijn orkest leidt. Het kan het verschil zijn tussen een staande ovatie en boegeroep.

Benieuwd hoe uitbesteden jou kan helpen bij het vermijden van financiële misstappen? Neem contact op. Laten we samen jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen, zonder de valkuilen van WeWork. Klik hier en laten we een symfonie componeren in de wereld van het ondernemen.

Het service kantoor is echt een prima oplossing om te beginnen met het outsourcen van je kantoor. Een kantoor heb jij toch niet meer nodig in deze tijd. Bekijk het filmpje dat ik voor je heb gemaakt wat het service kantoor voor jou kan betekenen: https://www.addbusinesspoint.nl/service-kantoor/

Florentijn
Mr. Outsourcing

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 10 november 2023