+31 622 78 90 93 24/7 bereikbaar

Het gevecht om aandacht in een wereld van notificaties

Het was een zonnige middag en ik zat in mijn favoriete koffietentje, vastbesloten om te werken aan dat ene project. Maar elke paar minuten trilde mijn telefoon met weer een nieuwe notificatie. WhatsApp-berichten, e-mails, sociale media-updates… Het leek wel een oneindige stroom van afleiding. Dat zette me aan het denken: In een wereld waar onze aandacht constant wordt getrokken, hoe kunnen we ons dan nog focussen?

De magie van échte aandacht

Midden in mijn gedachte-stroom, herinnerde ik me iets wat ik vorige week nog las in “Nooit meer te druk” van Tony Crabbe. Aandacht is zeldzaam in deze tijd. Onverdeelde aandacht is een zeldzaamheid geworden en daarmee ook enorm waardevol. Echte aandacht zorgt voor diepere connecties, zowel persoonlijk als zakelijk. Of het nu gaat om een project, een gesprek of zelfs koken – volledige aandacht verhoogt de kwaliteit van alles wat we doen.

De verleidelijke wereld van afleidingen

Ik dacht terug aan alle keren dat ik mijn telefoon checkte tijdens een gesprek. Hoeveel heb ik daardoor gemist? Hoe vaak switchte ik tussen taken in de hoop productiever te zijn? En hoe vaak reageerde ik op elke notificatie die binnenkwam? Elke ‘ping’ trok me weg van wat ik écht wilde doen.

De weg naar gefocuste aandacht

Met hernieuwde vastberadenheid besloot ik om mijn relatie met afleidingen te veranderen. Ik nam enkele stappen die me hebben geholpen om mijn aandacht terug te winnen:

1. Notificaties beperken: Alleen het essentiële kreeg nog toestemming om me te onderbreken. Ik schakelde meldingen uit voor sociale media, e-mails en andere apps die niet direct relevant waren voor mijn werk. Eigenlijk alles dus.

2. Tijdblokken instellen: Ongestoord werken in blokken van 52 minuten, gevolgd door een welverdiende pauze van 17 minuten. Door mijn tijd bewust in te delen en me gedurende die blokken volledig op één taak te concentreren, kon ik veel meer gedaan krijgen. Ik kom later nog terug op dit trucje. Het werkt werkelijke fantastisch.

3. Een bewuste omgeving creëren: Mijn werkplek is nu vrij van onnodige afleidingen. Ik heb mijn bureau opgeruimd, gebruik een noise-canceling koptelefoon en zorg ervoor dat ik alleen de benodigde tools en materialen binnen handbereik heb liggen. Dit maakt een wereld van verschil bij het behouden van gefocuste aandacht.

Jouw beurt!

Voel je je ook verloren in een zee van notificaties en afleidingen? Misschien is het tijd om je aandacht terug te winnen. Probeer bovenstaande tips eens uit en zie hoe ze jou kunnen helpen om meer gefocust te blijven in een wereld vol afleiding.

Je kan dit bijvoorbeeld bereiken bij ADD Business Point Lelystad of in 1 van de andere 20 locaties waar ik met mijn business flexwerk kantoren aanbied. Een eigen afgesloten kantoor waar je volledig full focus aan dat ene project kunt werken. Kom het een keertje proberen en reserveer alvast een ruimte om echt ongestoord te werken in bijvoorbeeld Lelystad: https://www.addbusinesspoint.nl/overzicht-locaties/flevoland/lelystad/

Als je nog meer tips nodig hebt over hoe je jouw aandacht kunt richten op wat echt belangrijk is, laat het me dan weten! Ik help je graag op weg naar een productievere en meer gefocuste werkdag.

Florentijn

Mr. Outsourcing

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 24 oktober 2023